Informatie over leer

Leer, ook wel leder genoemd, is materiaal dat gemaakt wordt van dierenhuiden. Er worden verschillende soorten leer gebruikt in de modewereld van zowel koeien, herten, krokodillen en slangen, hiervan worden leren sieraden, tassen, schoenen en dergelijke gemaakt. Leer wordt al eeuwen lang gebruikt, zo zijn er veel voorwerpen bekend uit de Middeleeuwen maar ook de ijsmummie Ötzi uit 3300 voor christus had leren voorwerpen bij zich en van deze voorwerpen kon zelfs het diersoort nog bepaald worden. Voordat leer gebruiksklaar is moet het eerst gelooid worden zodat de huid vrijwel onbeperkt houdbaar is, hierna wordt er ook nog een kleur aan toe gevoegd. Er bestaan hier verschillende processen voor, zoals chroomgelooid en plantaardig gelooid. Vandaag de dag wordt voornamelijk het chroomlooiing toegepast wat inhoud dat de huiden door inwerking van conserveringsmiddelen houdbaar worden. Nadat het leer gelooid is wordt het leer gebeitst met aniline kleurstoffen, deze dringen diep in de huid tot circa 1 mm, hierdoor behoud het leer zijn aangebrachte kleur goed. Vaak wordt er na het kleuren van het leer ook nog een laklaag aangebracht met een kleurlak op waterbasis, deze laag zorgt ervoor dat het leer beschermt wordt tegen inwerking van transpiratie, vocht en vet.

Onderhoud leren heren sieraden

Lederen sieraden moeten voornamelijk in de zomer wat losser gedragen worden zodat er lucht onder het sieraad door kan komen, als het te strak om het lichaam heen zit kan het zweet niet weg wat uitslag tot gevolg kan hebben. Tevens raden wij het af om je leren sieraad te dragen tijdens het douchen en zwemmen, als het leer vocht opneemt kunnen bacteriën zich daar gaan nestelen wat een naar luchtje tot gevolg kan hebben. Vermijd chloor en chemische producten zoals parfum en laat uw bodylotion (aftersun) eerst een half uur inwerken voordat je je sieraad om doet. Enige schoonmaak/onderhoud tips van je leren sieraad:

  • Leer kan het beste schoongemaakt worden met normale ledercleaner en daarna kan je je sieraad in de lederwas zetten (koop dit product wel bij een vakman). Als je dit een aantal keer per jaar doet blijft het leer voor lange tijd mooi.
  • Leerspray die ook voor schoenen wordt gebruikt verhoogd de bescherming van uw sieraad.
  • Zadelzeep, deze is te koop in een ruitersportzaak, een klein potje is genoeg. Hiermee haal je het viezigheid uit het leer. Hierna kan je het insmeren met zadelvet zodat het leer weer goed beschermt word.
  • En er zijn natuurlijk ook genoeg schoonmaakproducten in de winkel verkrijgbaar.

Let op!

Mocht je een pacemaker hebben raden wij aan om een normale sluiting te nemen in plaats van een magneet aansluiting.

Mister Trendy

Top