Informatie over stainless steel / RVS

Stainless steel, ook wel roestvast staal (RVS) of inox genoemd, is de laatste trend in de mode sieraden. Stainless steel is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof.

Het eerste roestvaste staal werd in 1913 gegoten, dit naar aanleiding van een onderzoek voor de wapenindustrie.

Er zijn meer dan 100 soorten Stainless steel maar voor sieraden wordt voornamelijk de 316L kwaliteit gebruikt, dit omdat deze makkelijk te bewerken is door de koolstof gehalte.

RVS wordt ook wel roestvrij staal genoemd maar dit wordt in de metaalkunde liever niet gebruikt omdat RVS namelijk wel kan roesten. In praktijk zijn twee gevallen waarbij RVS kan roesten: dit bij aanwezigheid van chlorides, wat dus ook in zwembadwater zit, en bij de verontreiniging van het materiaal door gewoon staal en deze kan wel roesten.

Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook.

Onderhoud Stainless steel heren sieraden

Ten eerste raden wij het af om met je Stainless steel sieraad te gaan zwemmen. Dit omdat er, zoals in bovenstaande tekst beschreven is, in bijna alle zwembaden chloor zit en dit kan op termijn roest veroorzaken. Mocht je bodylotion (aftersun) gebruiken is het verstandig om dit eerst 30 minuten te laten inwerken voordat je je Stainless steel sieraad draagt. En hou er rekening mee dat gebruik van chemische producten zoals parfum, medicijnen, enz. gevolgen kunnen hebben voor de ph-waarde van uw huid wat je sieraad op den duur kan verkleuren, dit is per persoon verschillend.

Enige schoonmaaktips van uw Stainless steel sieraad:

  • Je Stainless steel sieraad kun je reinigen met een zacht sopje (let op dat hier geen chloor in zit) en wat lauw water daarna goed droogdeppen met een zacht keukendoekje.
  • Om vuil te verwijderen uit hoekjes en gaatjes raden wij aan om een zachte tandenborstel te gebruiken (niet een die al voor het tandenpoetsen is gebruikt!) Leg eerst je sieraad in een bakje water zodat het vuil los kan weken, daarna zachtjes met de tandenborstel over de vuile plekjes borstelen.
  • Door middel van babyolie op een doekje te doen en met dit doekje voorzichtig over je Stainless sieraad heen te wrijven ziet het er weer als nieuw uit.
  • En er zijn natuurlijk ook genoeg schoonmaak producten in de winkel verkrijgbaar.

Let op!

Mocht je een pacemaker hebben raden wij aan om een normale sluiting nemen in plaats van een magneetsluiting.

Mister Trendy

Top